מה זה סטרס?

כמעט כולנו נחווה סטרס כזה או אחר בחיינו. לחץ או סטרס הפך למילה נרדפת למצב רוח לא טוב, תחושות לא נעימות בגוף, חוסר תפקוד ועוד. בימים אלו, כמעט כל מי שמגיע לקליניקה סובל מרמות שונות של סטרס ממגוון סיבות – המצב הכלכלי, חשש בריאותי, המצב הפוליטי/חברתי בארץ ועוד. 

לא פעם אני שואל את עצמי, כיצד אני כמטפל ברפואה סינית יכול להשפיע על המצב הנפשי של המטופל שלי?

הרפואה הסינית מסבירה את הדרך חיים של בני האדם במגוון גישות. הגיוון והשוני הזה יכולים לעיתים להיראות לעין לא מיומנת כניגודים או קונפליקטים בין רעיונות ותפיסות, ולעיתים אף לא מסתדרות עם דרך הראיה הביוכימית אך למעשה דווקא המגוון הרחב הזה מאפשר לי כמטפל להגיע לרמות דיוק גבוהות בתהליך האבחון והטיפול ולאפשר את המרחב הטיפולי בין הפיזי לרגשי.

האיברים הפנימיים בגופנו מתפקדים בהרמוניה. לכל איבר בגופנו יש ביטוי ברמה הנפשית, בכיוון זרימה ייחודי לו ואפילו באזורים ספציפיים בגוף אשר משויכים לאותו איבר. האיברים הללו מושפעים מגורמים שונים ורבים כגון: מזג האוויר, מערכות היחסים שלנו, תזונה, פעילות גופנית, שינה וכמובן גם סטרס.

ברגע שאנחנו מבינים את מערכת היחסים בין האיברים השונים אנחנו יכולים לזהות חוסר איזון ולטפל בו כדי לעזור לאדם שמולנו להחלים.

השפעת הסטרס על הגוף

כאמור גם סטרס משפיע על יחסי האיברים בגופנו. סטרס מתמשך משפיע על מערכת העצבים הסימפתטית (המערכת האחראית על מצב של Fight & Flight) ולייצר תנועת ייתר של אנרגיה במערכות ואיברים השונים ואז נשמע תלונות של חוסר שקט או תחושה של חוסר יכולת להירגע ולעבור למצב של מנוחה (Rest & Digest) . במצבים כרוניים של עומס מתמשך על מערכת העצבים הסימפתטית נוכל לראות תשישות לא מוסברת שלא מוטבת גם אחרי מנוחה וגם כשאדם כבר לא מרגיש בסטרס, אנחנו קוראים למצב הזה Sympathetic Dominance- דומיננטיות סימפתטית.

מצב מתמשך של סטרס יכול לגרום לתנועת דם מוגברת בגוף ואז נחווה למשל דפיקות לב מוגברות לא בפעילות פיזית ולחץ בחזה או בכלל שנחווה סטרס בתנועת המעיים שלנו - יציאות מוגברות או עצירות.

חשוב להבהיר שנוכל לראות גם מצבים בהם הסטרס הוא פיזי בלבד ללא מצוקה נפשית כלל. כשהגוף חווה מצוקה לאורך זמן ולא מצליח לטפל בעצמו, עקב חוסר בתזונה או במנוחה , זה יכול גם כן להכניס את המערכת למצב של סטרס. הרבה פעמים במצבים של כאב כרוני חמור או מחלה כרונית זאת תהיה התמונה, והתפקיד שלנו בקליניקה הוא לזהות את הגורם הסטרסוגני ולטפל בו וכך לאפשר לגוף להחלים.

סיפור מקרה – טיפול בסטרס

גבר בן 57, סובל מכאבי גב תחתון במשך שלושה חודשים וללא הטבה. אובחן עם פריצת דיסק שלושה חודשים לפני ומאז לא היה שום שינוי במצבו. ניסה לקחת נוגדי דלקת ללא הטבה. עם משככי כאבים מצליח לישון כמה שעות אבל אין הטבה משמעותית לאורך זמן. התחיל אחרי התפרצות של הרפס זוסטר שכמעט וחלף לגמרי מאז. הכאב מופיע בישיבה ובעמידה, ובעצם הכאב מוקל רק בשכיבה. לחץ דם גבוה ברקע, מאוזן עם כדורים.

בתהליך האבחון של המטופל אני תמיד מנסה להבין מספר דברים:

מהו מיקום הכאב המדויק?

דרך אבחון זה אני יכול להבין את המרידיאן הפגוע ודרכו לבחון את מערכות היחסים בגוף. במקרה הזה הכאב מופיע רק בצד אחד על מסלול ה GB (כיס מרה).

מה הדופק שלו מספר?

באבחנת הדופק מורגש עומס משמעותי בעמדה של האיברים כיס המרה והקיבה.

מה אני מאבחן במישוש הבטן?

האזור שהיה הכי רגיש במישוש הבטן היה ברביע ימיני תחתון שקשור לאלמנט המתכת. אנחנו משייכים את האזור הזה הרבה פעמים לחולשה של מערכת החיסון, מה שיכול להסביר את ההתפרצות של ההרפס זוסטר. אזור נוסף שהיה רגיש במישוש הוא אמצע הדרך בין הטבור למפתח הלב, איזור זה קשור לעוצמת אנרגיית העיכול שלנו. סטרס פוגע בחומציות הקיבה וכך מחליש את היכולת של הגוף לפרק ולעכל מזון וגם גורם לגוף להיות חשוף יותר למחלות דרך מערכת העיכול.

האם יש קשר בין ההרפס לכאב?

אם אני מצליח לחבר בין הגורם לשתי המחלות הללו אני אצליח להבין את שורש הבעיה, וכך לתת טיפול עמוק ומדויק יותר למטופל. הרפס זוסטר הוא בעצם וירוס ש"מתחבא" ממערכת החיסון שלנו ומרים את ראשו שהיא חלשה. כאן אחד הגורמים המשמעותיים לירידה של מערכת החיסון הוא סטרס. עומס חריג בעבודה בתקופה זו גם לסטרס שפגע במערכת החיסון ובמערכת העיכול של המטופל. לפי הרפואה הסינית הרפס זוסטר הוא תסמין של מערכת ה SHAO YANG – שמערבת בתוכה את המרידיאן GB/TW (כיס מרה ותלת מחמם).

מדוע משככי כאבים לא מקלים על הכאב?

אם נשים בצד את תופעות הלוואי שלהם, משככי כאבים מאוד אפקטיביים, והעובדה שהם לא מצליחים לפתור או להקל על הכאבים מעידה על זה שכנראה יש גורם עמוק יותר שגורם לכאב ומונע החלמה. בהבנתי את המקרה זהו אותו סטרס שלא מרפה.

הטיפול בסטרס

כשאני מחבר את תלונת המטופל לתהליך האבחון אני בוחר להשתמש בטכניקה של דיקור ומוקסה שמטרתם לחזק את החיסוניות של הגוף מצד אחד (דרך מערכת העיכול ובלוטת האדרנל) ולהזרים דם באזור הכואב. גורם משמעותי נוסף הוא להרגיע את מערכת העצבים הסימפטתית ובעצם להכניס את הגוף למצב של החלמה. במהלך הטיפול הראשון והשני השיפור היה משמעותי מאוד. רמות הכאב ירדו לרמה כזו שהצליח לעמוד, להפסיק עם משככי הכאבים ולחזור לתפקוד קל. אחרי עוד 4 טיפולים דרכנו נפרדו אחרי שהכאב עבר.

זאת רק דוגמא אחת מיני רבות בהן אנחנו פוגשים בהשפעה של סטרס על הגוף שלנו, לא רק שתלונה עיקרית אלא גם כגורם מפריע בתהליך ריפוי.

לסיכום, כולנו חווים סטרס בתקופה זו, ולא חסרות סיבות. דיקור סיני מאוד יעיל בהורדה של רמות הסטרס בגוף אבל חשוב להבין את הגורם הפיזי לסטרס כדי לפתור את הבעיה מהשורש. 

 

לתיאום פגישה וייעוץ, צרו קשר

שדה זה מיועד למטרות אימות ויש להשאיר אותו ללא שינוי.

אלעד יצחקוב, מטפל ברפואה סינית

אלעד יצחקוב

מומחה ברפואה סינית ויפנית, מטפל סרפואה סינית ויפנית לטיפול במצבים מורכבים

מנכ"ל ובעלים של הקהילה הבינלאומית לרפואה סינית (ICCM). חבר בצוות ההוראה של מכללת רידמן לרפואה משלימה. מטפל ב"מרכז טל", במחלקה האונקולוגית בבית חולים תל השומר. נשוי ואבא לשלושה ילדים.

למידע נוסף >

אינסטגרם
הצטרפו לקבוצת הפייסבוק
טלפון
צרו קשר

משרת/ת במילואים? מגיעה לך

הטבה מהמדינה ברפואות!

כל מי ששרת.ה לפחות 30 יום החל מה 7.10 במסגרת צו חירום, זכאי.ת לסיוע חד-פעמי מהמדינה למימון טיפול רגשי, נפשי ומשלים. ניתן לממש ההטבה גם לטובת טיפולים בבן/בת הזוג וילדים מתחת לגיל 14.ניתן למימוש עבור טיפולים במרכז רפואות, להגיש את הקבלות לקרן המילואים – ולקבל החזר מהמדינה

פתיחת שיחה עם נציג
שוחחו איתנו
שלום!
נשמח לעזור לך, לחץ/י כאן ליצירת קשר בווטסאפ