האביב כבר ממש בפתח, מלווה בפריחות משגעות, שינויים במזג האוויר והרבה ירוק בעיניים. זו תקופה שמלווה באוורור הבית, סידור ארון הבגדים והחלפת בגדי חורף בקיץ ותחושה של נקיון והתחדשות, כמו בטבע.
גם הגוף עובר שינויים ולפי הרפואה הסינית זו תקופה מצויינת להעניק לו ניקוי אביבי, עם ניקוי רעלים לכבד ו"אוורור" הגוף, אחרי הנטייה הטבעית להעמיס עליו יותר מזון במהלך החורף.
מכינים את הגוף לקיץ
אחרי חורף שמאופיין בהסתגרות וצבירת מזון, מביא איתו האביב תחושה של קלילות, התחדשות ולבלוב. המאכלים הכבדים שאכלנו בחורף, מפנים את מקומם למזונות קלים יותר לעיכול, ומותאמים למזג האוויר שהולך ומתחמם בהדרגה.
עונות השנה משפיעות עלינו בכל אספקט, פיזי, רגשי ורוחני. לפי הרפואה הסינית, לאביב יש מקום מכריע בהתחדשות, פריצת גבולות ובהתחלות חדשות, אחרי חורף של התכנסות ומופנמות. כמו הצמחים שמלבלבים ופורחים בתקופה הזו, מייחסת הפילוסופיה הסינית חשיבות רבה להשפעתו על בני האדם, החווים אנרגיות של התחדשות, מימוש עצמי ונקיון.
מאחר והתחושה היא של קלילות ותנועה, הדרך להשיג את אותה הקלילות היא לעשות סדר, להפטר מעומסים מיותרים, לנקות ולהתחדש.
ניקוי הרעלים מהכבד
אחד מאיברי הגוף שחשוב לטפל בו ולנקות אותו הוא הכבד, שיש לו נטייה לספוח רעלים. וכמו בטבע, המאופיין בהרבה צבעים ירוקים, ההמלצה היא לנקות את הכבד באמצעות מזונות ירוקים, קלים לעיכול ועתירים בסיבים. הכבד, ברפואה הסינית, קשור לאביב באופן ישיר. בנוסף להיותו מעין מסננת של הדם, הוא אחראי לזרימה התקינה של הדם בגוף. במהלך החורף מצטברים בו משקעים ורעלים ומתפקידינו לנקות אותו כדי שיוכל להזרים דם, ואף אנרגיה נקייה מרעלים ושומנים.
כשהכבד נקי ומטופל, הוא משפיע לטובה על מצבים כמו כאבי ראש, אנמיה, כולסטרול כבוה, סחרחורות, גלאוקומה ועוד. באספקט הרגשי, כבד לא נקי ושאינו מטופל עלול להשפיע על מצב הרוח, לגרום לשינויים במצב הרוח, לגרום לתחושת תקיעות, דכאון, חוסר סבלנות, כעסים ועוד.
אז איך מנקים את הגוף?
התזונה המומלצת באביב היא קלה ומורכבת בעיקר מירקות ירוקים, פירות ומאכלים מרעננים. ההעדפה היא הדגשת הטעמים החמוצים והימנעות ממזונות מלוחים.
גם לאופי הארוחות יש משמעות: ההמלצה היא אכילה של מספר ארוחות קטנות מורכבות ממזון טרי או מבושל בבישול קצר, ועם הימנעות ממזונות מעובדים, מטוגנים ועתירי כימיקלים. עם העקרונות התזונתיים הללו נוכל לסייע לגוף להתנקות מרעלים ומשומנים עודפים ולסייע בניקוי הכבד, מערכת הדם ומערכת העיכול. שילוב של טיפול תומך של צמחי מרפא יכול לסייע עוד יותר.
המלצות תזונה: במה נתמקד?
- קטניות – מומלץ לאכול אותן לאחר הנביטה. ההמלצה היא לעדשים ירוקות ומאש.
- ירקות – עדיפות לירקות ירוקים כמו מלפפון, קולורבי, כרוב, שומר, ברוקולי, תרד, ירקות עליים על כל סוגיהם, מנגולד וגם לירקות בעלי תכונות חשובות, כמו צנון, בצל, שום וחזרת שמסייעים בניקוי ליחה. כמו כן מומלצים ירקות כמו סלק, לפת, נבטים, כרובית, גזר, דלעת ובטטה.
- פירות – תפוחים ירוקים, בננה, קיווי, רימון, שזיפים ירוקים, מלון, תות שדה. אלו פירות עשירים בנוגדי חמצון, יעילים בניקוי הכבד ומערכת העיכול.
- מתחום התבלינים מומלץ לצרוך אותם טריים ככל הניתן ולא מיובשים, וביניהם נענע, בזיליקום, ג'ינג'ר, כורכום, כמון, פטרוזיליה, כוסברה, רוזמרין, שמיר וגרגר נחלים.
- מומלץ להוסיף לתפריט טחינה, שמן זית, יוגורט מחלב עזים ועשב חיטה.
- מומלץ לפתוח את הבוקר עם חצי לימון סחוט טרי, מעורבב עם חצי כפית דבש וכף שמן זית. למהות את התערובות בכוס מים פושרים ולשתות על קיבה ריקה.
מאילו מזונות כדאי להמנע?
מזון שמן, מזון מהחי, מאכלים מטוגנים, מעובדים ותעשייתיים, מזון מקופסאות שימורים, אבקות מרק, שוקולד, אלכוהול, סוכר לבן, קמח לבן, וגם ירקות סולניים כמו תפוח אדמה, חציל ופלפל. גם מזונות עתירי נתרן אינם מומלצים, כמו נקניקים ומזונות משומרים.